“El segle XXI serà ecològic o, el segle XXII, no serà”…
Henryk Skolimowski
La Fundació Carulla i el Museu de la Vida Rural es complauen a convidar-vos a la inauguració de l’exposició SOS NATURA! de l’artista Lourdes Fisa el proper divendres 26 de juliol a les dotze del migdia al Museu de la Vida Rural.
La inauguració anirà a càrrec de l’artista Lourdes Fisa; de l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal; i de la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó.
———————————————————————————————————————————————-Possiblement no en siguem del tot conscients, però som part integrant de la rica biodiversitat de la Terra. A judici de filòsofs com ara Arne Naess, Felix Guattari, Raimon Panikkar o el citat Skolimowski cal avançar cap a una consciència «ecosòfica». Això és: avançar cap a una tipologia d’humanisme on homes i dones no ja no som el centre, sinó part d’aquesta biosfera.
El món de l’art, de fa uns anys, no ha viscut gens al marge d’aquesta qüestió i, així, diferents expressions i llenguatges han cercat plasmar les problemàtiques del nostre món actual.
“Reutilitzar bosses de plàstic”
L’exposició SOS NATURA! de l’artista Lourdes Fisa ve a erigir-se com un petit nucli de consciència respecte un seriós problema mediambiental: l’impacte del plàstic sobre la natura, els mars i oceans. Recent exposat el seu projecte AQVA sobre ÁGUA a museus de Lisboa i Bragança on ha treballat l’aigua com a element imprescindible per la vida, Fisa parteix en aquesta exposició al Museu de la Vida Rural, de la duríssima realitat què, la contaminació no hi és només a les aigües sinó que també entra dins el nostre cos.
A través d’aquesta mostra, l’artista llança el seu crit d’alerta, a la vegada que expressa el seu homenatge a la natura i a l’ésser humà. Busca noves maneres de mirar l’entorn i ho fa amb un llenguatge personal que li és característic. Per fer-ho possible, recupera la tècnica del gravat cercant en aquesta, ja no només una de les primeres tècniques emprades en la història de l’art, sinó també de la seva propia trajectòria. En fer-ho, ha pogut accionar un terreny d’introspecció que perfectament bé hauria de ser imitat en el nostre viure diari.
Les obres que podem contemplar a SOS NATURA! suposen una invitació a realitzar una «mirada endins» que, en efecte, pot provocar-nos un descentrament dels nostres habituals punts de vista i una deconstrucció de les estructures i còdigs vigents.
Oriol Pérez i Treviño
Lourdes Fisa llança el seu crit d’alerta amb l’exposició SOS NATURA! al Museu de la Vida Rural