lourdes5

Artist Statement Lourdes Fisa

“M’interessa l’art com a mitjà de coneixement i comunicació per expressar conceptes d’espai i temps”.

La meva trajectòria artística ha estat sempre contínua, desenvolupant un treball d’experimentació amb els materials, un híbrid de diferents disciplines i suports. M’interessa la barreja de tècniques i conceptes buscant una unitat. La meva obra és un procés d’introspecció basat en la memòria i l’experiència viscuda, i és el resultat d’una apassionant recerca en la matèria, en el seu procés i el significat que pot transmetre. Vivim en una època complexa, de ràpids canvis i de fragilitat; penso que l’art pot aportar llum, poesia i humanitat utilitzant el seu poder de transformació.

Espai i temps són conceptes essencials en la meva obra. Utilitzo tècniques mixtes de pintura, tècniques de gravat i estampació, dibuix, fibra de vidre i manipulació de materials diversos, per expressar la meva concepció de l’entorn. És a través del gest, la textura i el color que faig servir el collage buscant moviment i volum en la composició. “La resta de tècniques habituals, la inclusió de diverses capes matèriques, veladures, el grattage o la fibra de vidre, amb les transparències i els efectes lumínics, crea una obra dinàmica, que busca noves propostes plàstiques” (del text Lourdes Fisa. La poètica de l’art de Ramon Casalé).

Trànsit, descobriment, identitat, moviment, transformació, el pas del temps són conceptes constants en la meva obra, i ens parlen de llibertat, de llum, d’entusiasme, on la idea com a font d’inspiració adquireix un major protagonisme.

Al 2004 i a partir de l’ exposició individual titulada A 10 cicle Cant espiritual presentada a l’Esglèsia de la Pietat de Vic (Barcelona), he treballat la instal•lació buscant sinergies amb l’espai per adquirir nous significats i complicitats. És significativa l’exposició itinerant Camins de descoberta. Camões des del Mediterrani presentada a Luxemburg, Lisboa i Manresa entre 2007-2009, un projecte que va viatjar per diferents països i diferents espais. Es l’any 2013 quan presento per primera vegada la meva obra en suport vidre de gran format, gravat a l’àcid i amb pintura d’esmalt vitrificada, en l’ exposició Melodies de llum a la Casa LLuvià de Manresa, seu del Col·legi d’ Arquitectes delegació Bages-Berguedà. Aqui vaig poder establir un diàleg directe entre obra i arquitectura. “Lourdes transmet, a través de la línia corba o recta, l’opacitat o la transparència, el blanc o el negre o la policromia, el ritme i la fluïdesa, la realitat i la il•lusió, tot un univers de llum, espai, proporció, color i emoció. Una melodia o unes melodies de llum, sorgides d’una profunda espiritualitat “(del text del catàleg Melodies de llum de Raquel Lacuesta).

Al 2014 presento l’exposició Inspiracions a la Galeria Trama de Barcelona, i mostra un doble significat. Per una banda com l’impuls que comença tot procés de creació de pensaments i emocions tan necessari en la creativitat, i per l’ altra, com un procés pel qual entra aire des d’un mitjà exterior cap a l’interior d’un organisme, com a pont del moviment respiratori. Aquest concepte es va poder veure a la Fira Internacional Loop 2014 a Barcelona sota el títol 18 Inspiracions per minut. Una obra en un nou format, el vídeo, per expressar la relació entre la inspiració física i conceptual, relacionant el treball de l’exposició Inspiracions en un nou format creatiu.

El treball més recent, l’exposició 1,2,3 comença el joc es presenta actualment a les sales del Museu Arxiu Tomás Balvey de Cardedeu (Barcelona). He sigut l’artista seleccionada en el projecte Art Vigent 2015. En la meva proposta expositiva utilitzo la paraula com a pensament, i les obres amb diferents suports i materials per crear un joc on el visitant pot participar durant el recorregut, convertint-se així en fitxa de partida i “ conduir la vida a través de les diverses possibilitats que genera el joc visual, amb la llibertat d’escollir sempre el següent pas “(del text del catàleg 1,2,3 comença el joc de Glòria Bosch).

I jo et pregunto: ¿seguim jugant?
Lourdes Fisa 2015