Lourdes Fisa és llicenciada en Belles Arts. Fins al dia 16 de febrer exposa a UManresa-FUB la instal·lació artística titulada Joc de mirades, una selecció de nou peces en diferents formats, tècniques i suports que pertanyen a projectes que ha exposat prèviament en el marc de projectes creatius i que s’han pogut veure en sales d’exposicions de Catalunya, Portugal i Luxemburg. Des d’aquest curs 2017-2018, Fisa col·labora amb la universitat com a professora de l’assignatura Naturalesa del Coneixement Artístic al grau en Mestre d’Educació Infantil.
-Hi ha prou educació artística?
No, realment hi ha una manca d’educació artística considerable. La nostra societat ha avançat ràpidament en tecnologia i ha retrocedit en humanitats. L’home és un ésser creatiu per naturalesa, tots els nens dibuixen, imaginen i creen noves realitats, però després deixen de fer-ho. Per què? Som una societat visual, però no s’ensenya a mirar. L’educació artística també pot ser un vehicle de coneixement útil que afavoreixi un pensament crític visual. L’art és un dels pocs espais lliures que li queden a l’ésser humà .
-Per educar en l’esperit creatiu i artístic, cal ser artista?
Per educar l’esperit creatiu i artístic cal educar des de la sensibilitat, la motivació, ampliar mirades… L’art permet trobar descobertes sorprenents. És un valor afegit important acostar l’art a les persones des de la mateixa experiència artística i vivencial. Penso que un artista és algú que es qüestiona sempre i que cerca noves maneres de comunicar i expressar. L’esperit curiós, inquiet, crític i renovador que té la persona creadora facilita una amplitud de mires que ajuda a impulsar aquest esperit creatiu. L’artista coneix l’angoixa de l’acte de crear, de qüestionar-se, d’assumir riscos i incerteses, però també la satisfacció de la creació.
-Quins són els coneixements que ha de tenir un mestre per treballar la formació artística dels alumnes?
Calen coneixements amplis de l’art: d’història de l’art i la seva evolució; coneixements filosòfics i humanistes; coneixements de tècniques i material;, coneixements per treballar en grup; saber que els dogmes, les regles i les interpretacions tancades s’allunyen de la creativitat; coneixements d’experiències.
-Com treballeu aquest aspecte amb les futures mestres que estudien a UManresa?
Treballem l’observació, la interpretació, l’expressivitat per a conèixer-se, i també estudiem artistes diferents per comprendre la seva concepció de l’art. M’interessa que relacionin conceptes i autors, que estiguin atents al que està passant actualment en relació amb l’art i la cultura i que es sensibilitzin de la importància d’educar a través de l’art. Com a final de semestre han fet un projecte artístic per a l’escola Agrupació St. Jordi de Fonollosa, a la que faig l’assessorament plàstic, i així han pogut posar en pràctica tot el que han anat treballant durant el curs i experimentar el contacte directe amb els nens.
-Les universitats que formen futurs mestres haurien de dedicar més temps a la creació artística?
Sens dubte! Els futurs mestres han d’explorar universos creatius, conèixer altres artistes, investigar diferents processos creatius, conèixer la realitat cultural que ens envolta, fer les seves descobertes…. L’educació artística és molt important en els infants, és una forma de coneixement, de relacionar-se, d’expressar-se i els ofereix la possibilitat de pensar a través d’imatges, paraules, moviments… Conèixer la creació artística és el primer pas per ser empàtics amb la naturalesa creativa del nen, de provocar noves situacions. No hem d’entendre l’art com unes manualitats, sinó com una possibilitat de transformació educativa i interrelacionada amb altres coneixements.
-És la teva primera experiència com a docent universitària?
Sí, ho és, i ho trobo molt interessant. Molts dels alumnes provenen d’un batxillerat amb poca formació artística i d’entrada els sobta entrar en una dinàmica que no els és habitual. Jo no tinc regles establertes i el que més m’interessa és obrir finestres on hi entri aire nou, que vegin diferents possibilitats i que entenguin que l’art és molt ampli i que cobreix tendències i formats diferents. Crec necessari educar un sisè sentit per captar el que hi ha més enllà de l’evidència. Estic contenta amb el progrés que han fet, i de com han anat incrementant el seu interès vers l’educació artística, tant per a ells personalment, com per influenciar en les futures generacions.
31 Gener 2018
UManresa